Κατασκευή Πισίνας

Η διαδικασία κατασκευής κολυμβητικής δεξαμενής αποτελεί ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο το οποίο απαιτεί γνώση και βασικές αρχές για την επιτυχημένη υλοποίηση του. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι κατασκευής μιας πισίνας και χωρίζονται σε αυτές που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα, τις πισίνες προκάτ με μεταλλικά πάνελ και τέλος τις πισίνες Πολυεστέρα-Fiberglass. Σε αυτές που αξίζει να αναφερθούμε είναι οι πισίνες από οπλισμένο σκυρόδεμα που το έργο τους είναι το πλέον απαιτητικό αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα υπερτερεί των λοιπών τεχνικών διότι η μορφολογία τους παραμετροποιείται με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του ιδιοκτήτη.

Οι πισίνες αυτού του είδους έχουν την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεδομένου του ορθού τρόπου κατασκευής αλλά και της μετέπειτα συντήρησης τους. Το έδαφος που επρόκειτο να κατασκευαστεί η πισίνα, εφόσον γίνει η εκσκαφή, πρέπει να είναι κατάλληλο για σκυροδέτηση όντας ικανό να υποστηρίξει την κατασκευή όχι μόνο ως προς την στατική επάρκειά του αλλά και σε περίπτωση υψηλού υδροφόρου ορίζοντα με κίνδυνο επίπλευσης της άδειας πισίνας. Σε τέτοιες περιπτώσεις και εφόσον δεν υπάρχει καταλληλότερη περιοχή κατασκευής, τοποθετείται ανακουφιστική βαλβίδα από όπου περνά το νερό. Πριν την αρχή οποιονδήποτε εργασιών προηγείται αναλυτικός σχεδιασμός της πισίνας με ακριβή καθορισμό αναγκών για ορθή τοποθέτηση σωληνώσεων, φωτιστικών, αυτοματισμών, μηχανοστάσιο, σύστημα αντίθετης κολύμβησης, κλπ. Στην βάση της κολυμβητικής δεξαμενής σε περίπτωση ανωμαλιών εδάφους προτείνεται η διάστρωση με εξομαλυντική στρώση αποτελούμενη από τσιμέντο, χαλίκι και άμμο. Η έτοιμη πλέον επιφάνεια στρώνεται με οπλισμένο σκυρόδεμα με πρόσμεικτα σκεγανοποιητικά μάζας με την ύπαρξη ή όχι μόνωσης στο κάτω μέρος επαφής με το έδαφος. Για την σκυροδέτηση των περιμετρικών τοιχίων πρέπει να έχει προκαθοριστεί το είδος και η μορφολογία της πισίνας (με υπερχείλιση, με skimmer ή με ‘καταρράκτη’) ώστε να τοποθετηθούν σε κατάλληλη θέση οι σωληνώσεις αποστράγγισης, απορροής, υπερχειλιστής, υποβρύχιος φωτισμός κλπ

Μετά το ξεκαλούπωμα και αφού περάσουν κατ’ελάχιστον 3 εβδομάδες σε σχετικά ξηρή ατμόσφαιρα, το εσωτερικό της δεξαμενής θα πρέπει να καθαριστεί ώστε να απομακρυνθούν ξένα σώματα, λάδια καλουπωμάτων, σαθρά υλικά κλπ. Φουρκέτες και μορέλα κόβονται σε βάθος 3cm και οι υπάρχοντες αρμοί διακοπής εργασίας ανοίγονται σε βάθος 2-3cm. Τα ανωτέρω στοκάρονται με ινοπλισμένο τσιμεντοκονίαμα. Σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ανώμαλου υποστρώματος πισίνας απαιτείται η εφαρμογή ειδικής τσιμεντοκονίας με προσθήκη ρητινών. Ο ελάχιστος χρόνος παρέλευσης από την στρώση της τσιμεντοκονίας ορίζεται στις 21 ημέρες ώστε να αντικρύσει τις αντοχές της και να ολοκληρωθεί η σκλήρυνσή της. Σειρά έχει επαλειφόμενο στεγανωτικό 2 συστατικών σε 4 στρώσεις για την πλήρη αδιαβροχοποίηση της πισίνας. Για την τοποθέτηση πλακιδίων ή ψηφίδας σιλικόνης χρησιμοποιείται κόλλα super Flex ειδική για αντοχή σε μόνιμη υγρασία και τέλος η αρμολόγηση πρέπει να γίνεται με εποξειδικό αρμόστοκο 2 συστατικών.

Όλες οι προαναφερθείσες εργασίες θα πρέπει να γίνονται σε εύρος θερμοκρασιών 5C-35C με υποχρεωτικά διαλείμματα εργασιών ώστε τα υλικά να ‘πιάσουν’ τις αντοχές τους. Μετά το πέρας αυτών των εργασιών η κολυμβητική δεξαμενή είναι σε θέση να δεχτεί το σύστημα φίλτρανσης και καθαρισμού του νερού ώστε να έχουμε ιδανικές συνθήκες λειτουργίας (ph, επίπεδα χλωρίου κλπ). Η επιλογή κατάλληλου treatment της πισίνας είτε με χλωριωτές είτε με ηλεκτρόλυση άλατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον είναι πιο εύκολη από ποτέ η συντήρηση της πισίνας καθώς εδώ και αρκετά χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους αυτόματα συστήματα φίλτρανσης και περιποίησης και η αξιοπιστία τους είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Δαμίγος Νίκος
Principal Engineer – Novum Delta

__________________________________________________________________________________________

H εταιρεία Novum Delta αναλαμβάνει έργα σχεδιασμού και κατασκευής πισίνας. Για πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@novumdelta.gr ή στο 2102204255.